Галина Шпак: «Футбол люблю, і ви у мене його не заберете»


26.11.17  1448
Галина Шпак, Житомирська область, жіночий футбол, Полісся, дівчата футбол, Стрибиж ФК, футбол України
Капітан збірної Житомирської області, гравець «Стрибіжа», вчитель фізичного виховання Курненської ЗОШ І-ІІ ступенів, мати двох дітей – Вані та Катерини – Галина Шпак – одна з найдосвідченіших футболісток збірної області розповіла про справжню любов до футболу, ставлення чоловіка до захоплення футболом та оцінила шанси збірної Житомирської області у Чемпіонаті України серед жіночих команд Першої ліги.

– Галино, звідки така любов до футболу?
– Любов до футболу ще з дитинства. У школі я активно займалася спортом: футбол, баскетбол, легка атлетика. Дуже дякую своєму вчителю Андрійчуку Петру Дмитровичу, який завжди брав мене на різні спортивні змагання та допомагав розвивати футбольні навички.
Футбол завжди був моєю великою мрією. У шкільні роки з братами частенько «била м’яча» в дворі. Навчаючись у 6-му класі, поїхала з хлопцями на один із районних футбольних турнірів. Так як гравців у нашій команді не вистачало, було вирішено, що я гратиму за хлопців. Одягнувши шапку, я стала вже не дівчинкою Галею, а футболістом шкільної команди. Ніхто не розкрив нашу підставу до тих пір, поки я не прийняла м’яча на голову. На жаль, тоді жіночий футбол не процвітав. Тому й доводилось ось так обманювати всіх.

– У 2016 році виступали за «Полісяночку». Хто посприяв переходу до цього клубу?
– Мій односелець Віктор Корнійчук, який є тренером жіночої збірної області порекомендував мене Олександру Сташенко – тодішньому начальнику команди «Полісяночка». Зараз граю на Україну за жіночу збірну Житомирської області та на область за пулинську команду «Стрибіж».
Позиція на полі – півзахисник. При необхідності можу закрити будь-яку зону. Було й таке, що стояла на воротах. Одного разу брала участь у міні-турнірі з футболу, вимогою якого було те, що в команді мала бути дівчина. Тоді я захищала ворота та навіть стала кращим голкіпером змагань. Все ж бути в полі мені більше до вподоби.

– Футбол – чоловіка гра. Згодні з таким стереотипом?
Ні, ніколи не погоджуся з цією фразою. Є багато жінок, які навіть краще грають в футбол, ніж чоловіки. Радію тому, що зараз жіночий футбол активно популяризується. Багато дівчат зможуть реалізувати себе саме у футболі, зможуть бігати не лише в дворі з хлопцями, а й гратимуть на різних всеукраїнських змаганнях.
Я, на жаль, запізно розпочала кар’єру футболістки й впустила свій момент – зараз мені вже 33 роки, маю сім’ю, господарство. Далі Житомира нікуди не піду. Хоча намагаюсь не пропускати всі тренування команди.

Галина Шпак, Житомирська область, жіночий футбол, Полісся, дівчата футбол, Стрибиж ФК, футбол України– За яку команду вболіваєте?
– Зізнаюсь, що дивлюсь всі матчі за участю київського «Динамо». Зажди подобалась гра. вже головного тренера збірної України, Андрія Шевченка та екс-тренера киян Сергія Реброва.

– Як родичі ставляться до Вашого захоплення футболом?
– Вже змирилися. Мати та чоловік говорили, що потрібно займатися сім’єю, який вже футбол. На всі їхні непогодження була одна відповідь: «Футбол люблю, і ви у мене його не заберете». Спочатку сім’ї було трошки важкувато змиритися з таким захопленням, але зараз все добре. Підтримати мою команду приїздили дітки та брат із сім’ю. Чоловік ще не був на грі, хоча можливостей приїхати на поєдинок вистачало.

– Ви говорили, що працюєте вчителем фізичного виховання. Чи багато дівчат вдається залучити до гри мільйонів?
– Є деякі дівчатка, які ще з початкових класів цікавляться футболом. Таких дівчат відразу намагаюсь залучати до різних турнірів. Головне – допомогти їм розвиватися далі та не дати втратити зацікавленість до футболу.
Віка Лавринюк, Таня Верчинська – футболістки, які виросли при мені й зараз грають за «Стрибіж» у чемпіонаті області.

– Які шанси жіночої збірної Житомирської області у Першій лізі?

– На жаль, дещо невдало стартували в чемпіонаті – програли київській команді «Атекс-Оболонь». Проте у останньому матчі першого кола вдалося зібратися та здобути вольову перемогу в матчі проти «Янтарочки» – 3:2. Всі наші надії лише на друге коло змагань.
Зараз стартував повноцінний чемпіонат області серед жінок. Це є дуже добрим процесом. Дівчата матимуть ігрову практику, розвиватимуться та не втратять форми до початку матчів другого кола чемпіонату України серед жіночих команд Першої ліги.
Також на обласному чемпіонаті тренери зможуть побачити потенційних новачків жіночої збірної Житомирської області.

Всім дівчатам, які тільки розпочинають грати бажаю перемог, високих досягнень. Пам’ятайте, що головне – бажання. Любіть та грайте в футбол!
Вікторія Левківська


Стаття:

Галина Шпак: «Футбол люблю, і ви у мене його не заберете»



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
РІЗНЕ:
Використовуються технології uCoz Використовуються технології uCoz