Валерій Лунченко: «Попереду нові випробування»


30.08.17  1130
Лунченко Валерій, Комітет жіночого футболу, Народний депутат, Голова комітету, Лунченко
За даними міжнародних футбольних організацій УЄФА та ФІФА зараз активізувався процес розвитку жіночого футболу. Він користується все більшою популярністю, як серед поціновувачів спорту та футбольних уболівальників, так і серед молоді, яка хоче займатися фізкультурою і спортом.

У світі налічується близько 25 млн. тільки професійних футболісток, існує жіноча Ліга чемпіонів, всі поважні футбольні клуби мають класні жіночі команди. Жіночий футбол входить до програми Олімпійських ігор. ФІФА та УЄФА проводять чемпіонати світу та Європи серед жіночих команд, молодіжних та юнацьких національних збірних і багато інших цікавих турнірів для жінок та дівчат, які полюбляють цю гру мільйонів.

Про масовий розвиток жіночого футболу на всіх континентах свідчить той факт, що створені і увійшли до складу ФІФА вже понад 70 національних федерацій, які не просто об'єднують жіночі футбольні команди, а і комплексно опікуються усіма проблемами організації та функціонування жіночого футбольного життя.

В Україні поки що даними питаннями предметно займаються Всеукраїнська Асоціація жіночого футболу та Комітет жіночого футболу у складі Федерації футболу України, які я маю честь очолювати. Напрацювали амбітні плани налагодити на високому рівні стан жіночого футбольного господарства в країні, домогтися змін поглядів, пріорітетності і ставлення до його розвитку з тим, щоб на усіх рівнях і всередині країни, і на зовнішній арені українські жіночі футбольні команди зайняли достойне високе місце. І загалом маємо завдання підняти поступово розвиток дівочого та жіночого футболу на високий щабель популярності поряд із чоловічим футболом ( як це зробили, наприклад, у Німеччині, США, Ісландії, або в Японії та Китаї), що приносить тільки користь і добро у цих країнах, чого нам інколи так не вистачає.

В цьому році чемпіонат Європи по футболу серед жінок пройшов без участі збірної України. У фіналі 6 серпня збірна Голландії із рахунком 4:2 обіграла команду Данії і стала чемпіоном континенту.
У фінальній частині загалом взяли участь 16 збірних, які змагалися у чотирьох групах по круговій системі. Фаворитами по ходу турніру, крім фіналістів, виступали команди Німеччини, Австрії, Англії, Іспанії, Франції, Швеції. Збірні цих країн домінують в Європі і у змаганнях серед дівчат різних вікових категорій. На жаль, не було нашої збірної і серед учасників фіналу європейського чемпіонату серед дівчат до 19 років, який щойно закінчився у Північній Ірландії перемогою збірної Іспанії, яка виборола першість серед збірних восьми країн - учасників фінальної частини першості.

Однак маємо і приємні відомості. У серпні у столиці Білорусі Мінську пройшов турнір Розвитку УЄФА серед дівчат до 17 років. Українська збірна,здобувши дві перемоги над командами Молдови та Литви, стала переможцем змагань. А організація турніру за свідченнями учасників була на дуже високому рівні.

Що ж, будемо працювати на майбутнє. Нещодавно у штаб-квартирі УЄФА в Ньйоні відбулося жеребкування групового етапу кваліфікаційного турніру Чемпіонату Світу з футболу серед жінок, фінальна частина якого пройде на полях Франції у 2019 році. Всього від Європи за вихід у фінальну стадію будуть змагатися 35 збірних команд, яких жереб розвів у сім груп. Наша збірна опинилася у групі 4 разом із збірними Швеції, Данії, Угорщини і Хорватії. У фінальну частину виходять сім переможців у своїх групах та одна з чотирьох команд, які будуть кращими із тих, що зайняли другі місця і вибороли між собою перше місце в додатковому розіграші за системою плей-офф.

Як бачимо, пройти у склад фіналістів Чемпіонату Світу 2019 року буде не легко. Потрібно грати на перемогу у кожному матчі.

Відбірковий цикл стартує вже скоро, у вересні цього року. Нашій збірній доведеться зіграти 15 вересня з командою Хорватії у домашньому матчі, а 24 листопада на виїзді відбудеться гра зі збірною Угорщини.
У 2018 році, у квітні, наші дівчата проведуть два гостьові матчі із суперниками з Хорватії та Данії, а у червні будемо приймати в двох домашніх зустрічах команди Данії та Швеції. Завершиться кваліфікаційний раунд для української жіночої збірної серпневою зустріччю з шведками та вересневою з угорками.

Отже, підтримаємо нашим щирим і активним вболіванням головну жіночу збірну України з футболу і побажаємо їй перемог на цьому престижному турнірі.

Валерій Лунченко, ІП Закарпаття

Стаття:

Валерій Лунченко: «Попереду нові випробування»



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
РІЗНЕ:
Використовуються технології uCoz Використовуються технології uCoz