Володимир Єфімако - про розвиток жіночого футболу в Миколаївській області


14.06.18  777
Перша ліга, жінки, склади команд, жіночий футбол, Оріон-Авто, Миколаїв, ЖФК, Николаев женский футбол, Ефимако, Єфімако
При згадці слова «футбол» практично у всіх людей виникають асоціації з чоловіками. Але цей вид спорту вже не одне десятиліття має популярність і серед дівчат. Існує багато способів навчитися грати в футбол, але в професійному спорті величезна роль відведена тренеру. Саме тренер, та людина, яка може навчити секретам майстерності, допомогти зі складнощами, поділитися власним досвідом.

Володимир Єфімако - голова комітету жіночого футболу Миколаївської області, головний тренер збірної Миколаївської області з жіночого футболу і команди «Оріон-Авто» (яка виступає в Першій лізі серед дорослих).

- Пане Володимире, в чому полягає ваша робота, які є особливості?

- До моїх завдань як керівника комітету входить розвиток і популяризація жіночого футболу на території Миколаївської області. Особливості в тому, що доводиться поєднувати організаційну роботу з тренерської.

- Який стан справ з жіночим футболом в Миколаєві і області?

- У роботі комітету жіночого футболу Миколаївської області я б відзначив і позитивні і негативні сторони. Почну з негативних. Хочеться, щоб жіночий футбол в області ставав більш масовим видом спорту. Зазвичай, тренера або вважають не серйозним займатися футболом з дівчатками або просто бояться роботи з ними. І хоч дівчаток навчити також не просто, як і хлопчиків, проте домогтися гарних результатів з футболістками можна набагато швидше.

Перша ліга, жінки, склади команд, жіночий футбол, Оріон-Авто, 
Миколаїв, ЖФК, Николаев женский футбол, Ефимако, Єфімако- З якими проблемами стикаються тренера жіночих команд?

- У Миколаєві є багато дівчат, які бажають займатися футболом, але на жаль, немає людей, які змогли б їх цьому навчити. Вже протягом кількох років в місті гостро стоїть проблема відсутності ставок для тренерів на базі спортивних шкіл. Є люди, у яких є бажання працювати з жіночими командами, але відсутнє фінансування як на міському рівні, так і на обласному. У Миколаєві для повноцінної роботи необхідно відкрити групу дівчаток з футболу, але на жаль, немає людей, які б цим займалися, через брак кадрів.

- Розкажіть які існують районні команди?

- Ми маємо команду дівчаток у Вознесенську і в Новому Бузі. Команди з с.Степового і с.Інгулки регулярно беруть участь в обласних турнірах серед жіночих команд. Футболістки з Воскресенська і Березнегуватого, також, є постійними учасниками змагань.

- Як часто в Миколаєві і області проходять змагання серед жіночих команд?

- Поки проводимо змагання за підтримки Миколаївської обласної федерації, у вигляді одноденних турнірів - Різдвяний і приурочений Міжнародному жіночому Дню. Будуть команди - можна проводити регулярний Чемпіонат Миколаївської області серед дівчат, де конкуренція буде покращувати майстерність футболісток. Щоб мати якісних футболісток і на рівних конкурувати з провідними школами в Україні, потрібно піднімати масовість. Вперше Федерації футболу Миколаївської області було довірено організацію проведення в м.Миколаєві в березні Чемпіонату України серед команд Першої ліги Ю-15. А це близько 12 команд. А вже восени, в Миколаєві відбудеться Чемпіонат України Вищої ліги Ю-14.

- Як сприяє Федерація футболу Миколаївської області в роботі жіночого комітету?

- Федерація футболу Миколаївської області на чолі з Олександром Пасічного постійно допомагає в організації жіночих турнірів, надає нагородну атрибутику, суддів, поля. Також завдяки сприянню Федерації збірна Миколаївської області проводила тренування на стадіоні в Парку Перемоги і змогла не тільки гідно виступити на Чемпіонаті України, а й здобути перемогу.

- Розкажіть про досягнення миколаївських футболісток.

- Зараз в Вищі ліги Чемпіонату України грають п'ять представниць Миколаївській області - Шматко Людмила і Зезюкіна Оля «Легенда» (Чернігів), Левицька Тетяна і Назаренко Настя «Ятрань» (Умань), Романова Кристина «Пантери» (Умань). Гравець національної збірної України і чемпіон Білорусі - Любов Шматко. А також, представниця польської екстра-ліги Клепацкій Олена. Варто пишатися футболістками яких запросили до збірної України Ю-15, Ю-16 для участі в зборах, а також в Міжнародному турнірі розвитку УЄФА в Фінляндії.

Перша ліга, жінки, склади команд, жіночий футбол, Оріон-Авто, 
Миколаїв, ЖФК, Николаев женский футбол, Ефимако, Єфімако- А що можете розповісти про командних досягненнях?

- З успіхів, в 2018 р виділю перемогу збірної Миколаївської області на Чемпіонаті України Першої ліги Ю-15.
Також Миколаївська команда «Оріон-Авто» вийшла до фінальної частини Чемпіонату України з футзалу серед жіночих команд і участь її в ¼ Кубка України з футзалу.

- Які плани ставите на майбутнє?

- У перспективі докласти максимум зусиль, щоб в Миколаєві з'явилася своя команда, яка представлятиме вищий дивізіон Чемпіонату країни. Це цілком реально, є перспективні футболістки, які за підтримки, зможуть показати хороші результати!

- Буває таке, що хтось із вихованців досягає певних результатів у футболі, але потім з якихось причин перестає відвідувати тренування?


- Так, для тренера такі ситуації дуже складні, тому що багато сил вкладається в кожну дитину, але в такі моменти потрібно постаратися знайти нову мотивацію для дитини, щоб він не припиняв заняття спортом.

- Як ви мотивуєш дітей?

- Мотивація це одна з основних частин в спорті. Тому в тренерській діяльності важливий аспект, наскільки ти зможеш змотивувати команду, які ставиш перед ними завдання. Прагнення сьогодні стати краще, ніж учора. Це дуже заразливо. Я намагаюся, щоб, ідучи з тренування, вони не тільки відчували приємну втому, але, і щоб вони чекали наступної.

- Чи існує спеціальна школа для жіночих тренерів і в чому відмінність в специфіці роботи?

- На базі Федерації футболу України проводяться курси диплому «С» для тренерів, які працюють з дівчатами, як такої школи немає. Робота жіночого тренера відрізняється і по фізіології, і за підходом, дівчаткам потрібно більше приділяти додаткової уваги.

Анна Миськів, ФФМО


Стаття:

Володимир Єфімако - про розвиток жіночого футболу в Миколаївській області



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
РІЗНЕ:
Використовуються технології uCoz Використовуються технології uCoz