Жіночий ФК «Восход»: про майбутнє жіночого футболу на Херсонщині


25.11.17  1648
чемпіонат України жінки, сезон 2017-2018, жіночий чемпіонат, Сергій Юдін, Восход Стара Маячка, футбол жінки, дівчата футболУ жіночому чемпіонаті України серед команд першої ліги завершилося перше коло, тож дівчата та їхні наставники матимуть змогу трохи перепочити. Зазначимо, що цьогоріч у другому за значимістю дивізіоні на старт вийшли одинадцять колективів, які розподілені за територіальним принципом на три групи. Команди зіграють у два кола і визначать переможців груп, які у фінальному етапі розіграють призові місця. Одним із головних претендентів на перемогу у першій лізі є ФК "Восход" з невеличкого села Стара Маячка Олешківського району Херсонської області. Ця команда дуже стрімко прогресує і ставить перед собою високі цілі. Про це в інтерв’ю з головним тренером "Восхода" Сергієм Юдіним.

- Сергію Михайловичу, для початку розкажіть трішки про себе.
- Маю дві вищі освіти:закінчив Херсонський сільськогосподарський інститут і Запорізький інфіз. Пограв на аматорському рівні, кар’єру гравця завершив у сорокарічному віці. Тринадцять років очолював дівочі команди Олешківської ДЮСШ. З командою U-14 у 2016 році стали чемпіонами України.

- Хто був ініціатором створення жіночого футбольного клубу у Старій Маячці?
- Ідея створення жіночого у клубу у Старій Маячці, який заснували у жовтні 2016 року, належить великому шанувальнику жіночого футболу, керівнику сільськогосподарського підприємства "Восход" Віктору Пунгіну. Він вважає, що яким би не був спорт – жіночим, чоловічим, дитячим, - його все рівно треба розвивати і популяризувати. Щодо жіночого футболу, то це ігровий вид спорту, який своєю непередбачуваністю і напругою викликає вибух позитивних емоцій. До речі, "Восход" - це єдина команда у першій лізі, яка представляє сільську місцевість.

- Як формувався склад команди?

- У "Восході" підібрався боєздатний склад: більшість дівчат місцеві, є кілька приїжджих футболісток. Вважаю, що цьому складу до снаги вирішувати серйозні завдання. Більшість гравчинь мають досвід виступів у клубах вищої ліги чемпіонату України, юнацьких збірних країни. А приміром, Юлія Стець встигла пограти у трьох провідних командах Білорусі. Усі дівчата мріють підкорювати вершини жіночого футболу саме з "Восходом". Вони аніскілечки не шкодують, що вибрали цю чудову гру. Водночас зазначу, що чимало наших вихованок захищають кольори провідних вітчизняних клубів.

Перша ліга, жінки, ФФУ, склади команд, жіночий футбол, клуби учасники, Восход Стара Маячка, заявки команд- Який середній вік команди?
- Про це мені важко сказати, адже у "Восході" зібрані дівчата віком від п’ятнадцяти до тридцяти років. Наша команда – це сплав досвіду і молодості.

- Хто є лідерами команди?

- Передусім це досвідчена гравчиня, півзахисниця, Юлія Ємельянова, її колеги за амплуа Інна Чистякова, Вікторія Марченко, нападниця Юлія Стець, центральна захисниця, капітан команди Марія Нєсіна. Усі вищеназвані футболістки складають кістяк "Восхода".

- Вам у роботі допомагає відомий у жіночому футболі тренер Володимир Борщенко…
- Так, він погодився на цікаву пропозицію. Володимир Миколайович, тренер вищої категорії, свого часу очолював юніорську та молодіжну жіночі збірні України, виховав гравчинь, які виступали на чемпіонатах Європи та у відбіркових матчах чемпіонату світу. Володимир Борщенко також має досвід роботи у херсонській "Южанці", клубі, що колись виступав у вищій лізі чемпіонату України, але через фінансові негаразди припинив своє існування.

- Як проходить тренувальний процес?
- На тренування їздимо у Херсон, футбольні тренування проходять тричі на тиждень. Крім того, один раз на тиждень дівчата займаються у фітнес клубі. - Як охарактеризуєте перше коло чемпіонату, в якому "Восход" показав стовідсотковий результат – три перемоги у трьох проведених поєдинках? - Перемоги "Восхода" говорять самі за себе. У першому колі вдома ми перемогли досвідченого турнірного бійця миколаївський "Оріон" 3:0, а на виїзді розгромили кропивницьку "Багіру" 7:1 і ДЮСШ Блохіна -Бєланова (Вінниця) 6:1. За п’ятибальною шкалою ставлю дівчатам "п’ятірку".

- Яка задача поставлена перед дівчатами на друге коло?

- Перемогти у всіх матчах та потрапити у вищу лігу.

чемпіонат України жінки, сезон 2017-2018, жіночий чемпіонат, ВО ДЮСШ Вінниця, Восход Стара Маячк, дівчата футбол, жінки футбол- Коли поновлюється чемпіонат?
- Перші матчі другого кола будуть зіграні у квітні. Тож, у нас достатньо часу, щоб якісно підготуватися. Якщо запрошуватимуть для участі у турнірах, то з радістю на них виступатимемо.

- Яка у команди інфраструктура?
- Поки що команда базується і проводить свої домашні матчі на стадіоні у районному центрі Олешки. Втім, це тимчасово. Президент "Восхода" Віктор Пунгін ініціював будівництво сучасного ігрового стадіону у Старій Маячці і навчально-тренувальної бази у сусідньому селі Подо-Калинівка. Плануємо, що у Старій Маячці прийматимемо своїх суперниць у рамках чемпіонату і Кубку України, а у Подо-Калинівці дівчата тренуватимуться. Якщо все буде гаразд обидва об’єкти будуть здані в експлуатацію в наступному році. Маємо надію на допомогу у цьому питанні Херсонської обласної федерації футболу і місцевої влади. Стара Маячка повинна стати центром розвитку жіночого футболу у Херсонській області.

- У наш час зводити два футбольні об’єкти з "нуля" зголоситься не кожний меценат…
- Погоджуюся з вами - нині в Україні знайдеться небагато людей, які готові інвестувати у створення нових футбольних об’єктів. Особливо у невеличких населених пунктах. Дійсно, таких патріотів рідного краю, як Віктор Пунгін в Україні замало. У нашому випадку все лежить на його плечах. Користуючись нагодою, хотів би висловити Віктору Олександровичу подяку за те, що він забезпечує команду всім необхідним для проведення тренувального процесу і вдалого просування турнірними щаблями. Завдяки його підтримці ФК "Восход" повноцінно функціонує і хоче ще тривалий час радувати своїх уболівальників яскравою грою.

- І насамкінець. У чому, на ваш погляд, "родзинка" жіночого футболу?

- По -перше, у жіночого футболу своя психологія, свій підхід до справи. Футбол у виконанні представниць прекрасної статі більш гармонійний та емоційний, а за рівнем самовіддачі і характеру на смарагдовому газоні жінки переважають чоловіків. До слова, на сьогодні у світі налічується близько 25 мільйонів професійних футболісток. УЄФА і ФІФА усвідомлюючи величезний потенціал розвитку гри мільйонів саме за рахунок дівочого та жіночого футболу, приділяють цьому питанню величезну увагу. Офіційно проводяться чемпіонати світу та Європи, існує жіноча Ліга чемпіонів. У європейських країнах і США матчі прекрасної половини людства з кожним роком збирають усе більше і більше глядачів. У Китаї та Японії, наприклад, за популярністю жіночий футбол зрівнявся із чоловічим. Україна, на жаль, не може похвалитися такими показниками. Найбільша проблема – це зміна ставлення до жіночого футболу: від зверхнього, другорядного до рівного та пріоритетного. Це, у свою чергу, має допомогти у збільшенні фінансування, покращенні інфраструктури, залученні спонсорів, соціальному захисті тренерів та інших важливих складових. І у цьому напрямку гарний приклад уже продемонстрував Віктор Пунгін. Сподіватимемось, що ініціативу Віктора Олександровича підтримають спортивні меценати з інших областей нашої країни .

За матеріалами footboom.com


Стаття:

Жіночий ФК «Восход»: про майбутнє жіночого футболу на Херсонщині



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
РІЗНЕ:
Використовуються технології uCoz Використовуються технології uCoz