В Чернівцях створили нову жіночу футбольну команду «Буковинська надія»


27.05.18  1300
Чернівецька область, футбол в Чернівецькій області, Буковинська надія, Буковина Чернівці, команд женская, женский футбол Черновцы, футбол серед жінок
Гра, яка змушує завмирати серця, збирає навколо себе тисячі фанатів та без якої вже не може існувати світ. Гра мільйонів. Так говорять про футбол.

Втім в Україні цей вид спорту - символічне поле битви, де не місце жінкам, які вважаються слабшими від чоловіків. Якщо футбол для чоловіків – це спосіб довести та підкреслити власну мужність, то стосовно жінок – це поставити під питання власну жіночність.

Проте жіночий футбол на сьогодні користується чималою популярністю у різних країнах світу. Фаворитами є Німеччина, США, Норвегія. Японці у день, коли жіноча збірна грає вирішальний матч на чемпіонаті світу, навіть оголошує вихідний.

Мало хто знає, але для того, аби сьогодні жінка могла вільно грати у футбол, потрібно було чекати довгі століття заборон та переслідувань.

Дехто з чоловіків, категорично проти дівчат, які цікавляться футболом, кажуть, що жінки та футбол – це дві несумісні речі. Мабуть, вони вважають, що якщо жінкам стане цікавий футбол, то з часом вони захочуть його змінити на свій лад.
Чернівецька область, футбол в Чернівецькій області, Буковинська надія, Буковина Чернівці, команд женская, женский футбол Черновцы, футбол серед жінок
У Чернівцях існує декілька жіночих команд: «БДМУ – Ніка», «Університет», «Спортфак ЧНУ» та «Буковинська надія».

«Нещодавно я почав тренувати жіночу збірну з футболу «Буковинська надія». Команда існує лише місяць, тому здобутків ще немає. Фінансування здійснюється спонсором, який і створив команду. Скажу лише, що плануємо подаватись на Чемпіонат України з жіночого футболу».
 Дмитро Гордей, тренер збірної міста Чернівці

Та чи панує у Чернівцях стереотипи, що у футболі тільки хлопці?

Провівши опитування в соцмережі, як у місті відносяться до жіночого футболу, ми отримали такі результати: з 96 людей, а це 84%, відповіли позитивно, інші 16 – негативно. Майже всі негативні відповіді надійшли від чоловіків.

«Я вважаю, що дівчина повинна бути дівчиною. Тобто займатись тим, що притаманно дівчатам. Особисто я не сприймаю жіночий футбол».
 Денис Гавриляк, студент

«У час, коли боротьба з жіночою дискримінацією іде повним ходом, жіночий футбол має право на існування. І взагалі є цікавим для перегляду. Проте змагатися проти жіночої команди я б не хотів».
 Олег Українець, чернівчанин
Чернівецька область, футбол в Чернівецькій області, Буковинська надія, Буковина Чернівці, команд женская, женский футбол Черновцы, футбол серед жінокІснує величезна відмінність у фінансуванні жіночого футболу. "Цільовою комплексною програмою розвитку футболу в Україні на 1997–2002 роки" Кабінету Міністрів України було задекларовано сприяння розвитку жіночого футболу в Україні. Для цього було виділено 80 тисяч гривень, що становить лише 0,06% від загальних фондів, призначених для розвитку футболу в Україні (122,8 мільйони гривень). Це означає, що 99,04% фінансування було спрямовано на чоловічу групу.

«Можна сказати, що я виросла на стадіоні, граю у футбол з дитинства, а тепер виступаю за «БДМУ-НІКА», а ще цього року у Чернівцях створили збірну. Друзі-хлопці нормально ставились до мого захоплення, а от подруги просто не цікавились моїм хоббі, але й не засуджували. Зараз є багато знайомих дівчат-однодумців».
Оксана Одочук, футболістка

Більшість людей в Україні ще сприймають жіночий футбол як шоу. Але все ж, він існує. І хоча помаленьку але таки розвивається.

У професійному футболі кількість жіночих команд останніми роками збільшилася, як ніколи. Сьогодні у Вищій лізі грають десять жіночих команд. У Першій – одинадцять. Число дівочих команд зростає щороку й сягнуло вже 110 колективів різних вікових категорій.

«Я вважаю, що чим більше жінок буде у футболі, тим більше там буде порядку. Жінкам треба дякувати, що такій жорсткій грі вони дарують стільки краси і доброти».
Марсель Павлюк, фанат

Діана Кермач, weche
Фото Василя Салиги


Стаття:

В Чернівцях створили нову жіночу футбольну команду «Буковинська надія»



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
РІЗНЕ:
Використовуються технології uCoz Використовуються технології uCoz